Maalaus – Muut pintakäsittelyt

Teemme:

  • Maalaustyöt perinnemaaleilla, ulkona ja sisällä
  • Kalusteiden maalaus ja lakkauskäsittelyt, pintojen öljykäsittelyt
  • Koristemaalaukset huonekaluihin, kattoihin, seiniin, porrashuoneisiin
  • Vanhojen maalausten korjaukset
  • Perinteisten maalien valmistus ja sävytys (pienet erät)

Restauroinnissa käytettävät pintakäsittelyaineet (maalit, lakat, öljyt, vahat) eroavat nykyaikaisista siinä, että ne eivät sisällä MUOVIA.

Perinteisillä pintakäsittelyaineilla on erinomainen kosteudenkestokyky: ne päästävät lävitseen kosteutta antaen alla olevan materiaalin kastua ja taas kuivua. Muovisideaineisten aineiden kohdalla esim. maalikalvon alle kertynyt vesi ei pääse muovikalvon läpi vaan irrottaa maalin alustastaan. Joskus maalikalvo ei irtoa vaan puu jopa lahoaa maalin alla. Maaliteollisuus puhuu harhaanjohtavasti höyrynläpäisykyvystä mutta olennaista on kuitenkin vedenläpäisykyky. Useimmat perinteiset pintakäsittelyaineet ovat kastuvia jo tuoreeltaan, osa läpäisee kosteutta muutaman vuoden kuluessa. Pintakäsittelyaineiden kosteudenkesto on erityisen oleellista ulkona, kosteissa tiloissa  ja kylmillään olevissa rakennuksissa.

Muovisideaineisen maalin irtoaminen ulkona

Muovisideaineisen maalin irtoaminen liituuntuvan perinnemaalin päältä

Perinteisten pintakäsittelyaineiden ja itse tehtyjen maalien toinen suuri etu on vähäinen kemikaalien määrä. Aito perinteinen pellavaöljymaali esimerkiksi ei sisällä orgaanisia liuottimia kuten tärpättiä. Kun maalin sekoittaa itse, kuten liimamaalin, maitomaalin tai punamultamaalin, se ei sisällä lainkaan säilöntäaineita. Yksinkertaisimmillaan maali syntyy maidosta, kalkista ja väripigmentistä, tapettiliisteri vedestä ja vehnäjauhosta.

Koristemaalaus

Korjaamme vanhoja koristemaalauksia ja maalaamme uusia koristemaalauksia perinteisin menetelmin. Tyypillisimpiä töitä ovat puunmukailu (ootraus), sablonimaalaus ja marmorointi.

Pystymme myös ottamaan esille päällemaalattuja vanhoja koristemaalauksia ja eheyttämään niitä.

Maalaus

Koristemaalaus

Muut pintakäsittelyt